Strefa Pokazów Kulinarnych

eco-logo1476100663

Jak co roku Targom EKOstyl towarzyszyć będzie STREFA POKAZÓW KULINARNYCH.

Podczas trzydniowych dni targowych w strefie kulinarnej odbędą się tematyczne pokazy i degustacje kulinarne w godzinach 11.00 – 17.00:

 16. 11. 2018 piątek          kuchnia śródziemnomorska
 17. 11. 2018 sobota         kuchnia węgierska i kuchnia Austro- Węgier
 18. 11. 2018 niedziela     kuchnia polska temat Święta Bożego Narodzenia

w każdym dniu odbędą się trzy 2-godzinne bloki tematyczne podzielone czasowo: 1 godzina pokazu i około 30 minut na degustacje, bloki będą przedzielone 20 minutowymi przerwami technicznymi.

 

PROGRAM STEFY KULINARNEJ

16 listopada/piątek – kuchnia śródziemnomorska

od 11.30 do 13.30 owoce morza
od 13.30 do 15.30 paela
od 15.30 do 17.30 makarony

17 listopada/sobota – kuchnia węgierska i kuchnia Austro - Węgier

od 11.30 do 13.30

węgierska zupa rybna Halaszle

od 13.30 do 15.30 gulasz pasterski
od 15.30 do 17.30 flaki po węgiersku

18 listopada/niedziela – kuchnia polska na Święta Bożego narodzenia

od 11.30 do 13.30

kuchnia polska Bożonarodzeniowa

od 13.30 do 15.30 dania z karpia i jesiotra
od 15.30 do 17.30 czerwony barszcz, uszka, kulebiaki,pasztety, rolady
   
   

W ciągu trzech dni targowych gotować będą zaproszeni goście:

Carlos Gonzalez TejeraLeszek KawaRafał Dorociuk
carlos1540283539 kawa1540283553 dorociuk1540283563
Ekspert kulinarny firmy Stalgast, znany dziennikarz i pasjonat dobrego gotowania, propagator dań rybnych na polskich stołach.
Wybitny znawca kuchni świata i gotowania.
Szkoleniowiec, nauczyciel młodzieży. Uznany kulinarny sędzia międzynarodowy.
Doradca kulinarny i propagator kuchni staropolskiej, historycznej, miłośnik dawnej polskiej kuchni, jak często mawia „smak potrawy jest w prostocie”.
Współautor książki kulinarnej o wojskowej gastronomii na przełomie dziejów.
7 krotny rekordzista świata "Guinnessa" w potrawach.
Biotechnolog, technolog żywności, żywieniowiec, kucharz; wieloletni nauczyciel zawodu, szkoleniowiec. Kuchnia to magia i emocje to jego motto.
     
Mati Wojnar Tomasz Buchczik Wiesław Wróblewski
mati1540283590 buczik1540283578 wieslaw1540283599
Absolwent ZSEG w Cieszynie, prowadzi własną działalność Cateringową „Smak Pasji”. Obecnie pracuje, jako Szef Kuchni w Restauracja Warzelnia „U Klimosza”. Praca daje mu wiele satysfakcji, cały czas uczy się i poznaje nowe tajniki kuchni. Brał udział w książce Ślimaka Kulinarna Podróż "O tym, co zapomniane a przypomnienia warte", gdzie znalazły się 3 popisowe dania jego autorstwa. Od 3 lat zajmuje się przygotowywaniem Balu Charytatywnego na Rzecz Dzieci z Ośrodka Edukacyjno Rehabilitacyjno Wychowawczego w Ustroniu.
Szef Kuchni Restauracji "Malinowy Dwór" w Rudzie Śląskiej.
Kucharz z wieloletnim stażem. Gotowaniem fascynuje się od najmłodszych lat, to jego żywioł i pasja. Swoje doświadczenie zdobył pracując z najlepszymi szefami kuchni w Polsce. Jest członkiem Stowarzyszenia EURO-TOQUES POLSKA oraz Stowarzyszenie KUCHARZY BEZ GRANIC. Jest zdobywca wielu nagród w konkursach kulinarnych.
Doradca kulinarny, propagator kuchni i kultury regionalnej Beskidów, Węgier i Bałkanów, od 10 lat organizator Festiwali i konkursów kulinarnych o charakterze międzynarodowym.
Właściciel firmy Bacówka u Wiecha Bałkańskie Smaki i nie tylko.
Od I edycji Targów „EKOstyl 2018” - Zdrowej żywności, Stylu życia i Ekorodziny w Bielesku-Białej koordynator strefy kulinarnej.
Goście specjalni

wgrzy1540285517

Nasi goście z Węgier Anita Hegedűs i Árpád Csernai, ekipa telewizji Pressburger Filmstúdió, twórcy programu Wędrówka Smaków przedstawiającego kuchnię Węgier, Czarnogóry i Polski, przyrządzą specjalnie dla gości targowych węgierska zupę rybną Halászlé.
 
Strefa Pokazów Kulinarnych skusi wyszukanym smakiem, niepowtarzalnym aromatem, smakowitym wyglądem, każdy, kto zawita na Targach nie będzie mógł się jej oprzeć. Oprócz degustacji będzie można podpatrzeć sposób przyrządzania tych wyjątkowych potraw, nauczyć się nowych smaków i przepisów.

Koordynatorem strefy jest Wiesław Wróblewski - Bacówka u Wiecha.

                  bacowka21540286975      Gotowanie, szukanie nowych smaków, poznawanie kuchni świata towarzyszy Wiesławowi Wróblewskiemu od wielu lat. Swoją pasją lubi dzielić się z innymi, jest organizatorem wielu wydarzeń kulinarnych między innymi: Festiwalu Zbójnickie Jadło o „Złotą Parzenicę”, Festiwalu Beskidzkich Kociołków organizowanych od ośmiu lat w trzech krajach, w Polsce, Czechach i na Słowacji, od wielu lat reprezentuje Polskę na Festiwalu    Żućenicy w Tivacie w Czarnogórze, skąd jego zamiłowanie do kuchni bałkańskiej, która będzie królować Strefie Kulinarnej, organizowanej przez niego, na 6. Targach Ekostyl w Bielsku Białej w dniach 16-18 listopada 2018 r.
   

 

Nasi Partnerzy

 
stalgast11540286539   marina1540286575   konik1540286633  
           
logo-makro1540286700   parole1540286746   389-kitle-logo-jpg1540286757